RKW: UWAGA! Oświadczenie Przewodniczącego PKW podczas konferencji prasowej  28.06
data:28 czerwca 2020     Redaktor: Redakcja

- Niedopuszczalne jest ustalanie przez obwodowe komisje wyborcze dalej idących ograniczeń [ w zw. z obostrzeniami sanitarnymi], na przykład wpuszczanie do lokalu wyborczego po jednym wyborcy lub w takiej liczbie, że do niektórych stanowisk członków komisji wydających karty nie podchodzi żaden wyborca, mimo dużej kolejki oczekujących na zewnątrz - oświadczył szef PKW.

Wprowadzenie rygorów sanitarnych w związku z pandemią koronawirusa spowodowało, że szybkość oddawania głosu jest „znacznie zmniejszona”. Sędzia Marciniak zaznaczył, że PKW przypomniała członkom obwodowych komisji wyborczej, że zgodnie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie w lokalu wyborczym może w tym samym czasie przybywać nie więcej niż jedna osoba na cztery metry kwadratowe jego ogólnodostępnej powierzeni, z wyłączeniem członków komisji wyborczej, mężów zaufania, obserwatorów społecznych i międzynarodowych oraz gospodarza lokalu.
Zaznaczył, że przestrzeganie rygoru sanitarnego jest niezbędne, ale środki ostrożności nie mogą iść zbyt daleko.

Wolontariuszy RKW prosimy o przekazanie tej informacji do OKW i powstrzymanie przesadnego ograniczania dostępu do lokali wyborczych przez komisje!