Oświadczenie Ruchu Kontroli Wyborów z dn. 7.12.2017r.
data:07 grudnia 2017     Redaktor: Redakcja

Oświadczenie Ruchu Kontroli Wyborów z dn. 7.12.2017r.

W przestrzeni medialnej pojawiają się nieprawdziwe zarzuty będące częścią kampanii dyskredytującej społeczny Ruch Kontroli Wyborów. Bezpośrednim powodem ataków jest aktywny udział RKW w pracach Komisji Nadzwyczajnej do rozpatrzenia projektów ustaw z zakresu prawa wyborczego - druki 2001 i 2023 (KNP).

Informujemy, że nic nie łączy społecznego Ruchu Kontroli Wyborów ze Stowarzyszeniem RKW Ruch Kontroli Wyborów - Ruch Kontroli Władzy z prezesem Jerzym Targalskim.

Informujemy, że  Ruch Kontroli Wyborów finansowany jest wyłącznie ze środków własnych wolontariuszy. Zarzucana nam zależność od władzy, np. finansowa, jest pomówieniem mającym na celu dyskredytację naszej organizacji i obniżenie jej wiarygodności.

Informujemy, że do dnia 7.12  spośród organizacji zajmujących się w skali ogólnopolskiej kontrolą prawidłowości wyborów udział w pracach Komisji Nadzwyczajnej brał jedynie społeczny Ruch Kontroli Wyborów.

Zwracamy się z apelem o niemylenie nazw i działań obu organizacji.

W imieniu społecznego  Ruchu Kontroli Wyborów

Paweł Zdun – Przewodniczący Krajowej Rady Koordynatorów RKW