Oświadczenie Stowarzyszenia Solidarni2010 w sprawie uwięzienia Adama Słomki
data:15 kwietnia 2017     Redaktor: ArekN

Zarząd Stowarzyszenia Solidarni2010 z najwyższym niepokojem przyjął fakt zatrzymania i uwięzienia w areszcie śledczym Adama Słomki, wieloletniego działacza opozycji w okresie PRL-u i byłego posła na Sejm.

Skala patologii polskiego wymiaru sprawiedliwości jest powszechnie znana a okres po 1989 roku nie przyniósł żadnej poprawy w tym zakresie. W tym kontekście na najwyższe uznanie zasługuje działalność lidera Konfederacji Polski Niepodległej Adama Słomki, który wielokrotnie wykazywał się ogromną odwagą cywilną, publicznie krytykując rzekomo sprawiedliwe wyroki oraz ujawniając sieć wzajemnych powiązań w środowisku prawniczym.

Od wielu lat Adam Słomka wzywany jest jako oskarżony na rozprawy, które wobec niskiej wagi zarzutów oraz uporczywej powtarzalności noszą znamiona szykanowania. Nie wydaje się również przypadkiem, że wyroki wydają sędziowie, których powiązania rodzinne i zawodowe stawiają pod znakiem zapytania bezstronność orzeczeń. Niedawne wypowiedzi prezes Sądu Najwyższego wobec osób organizujących miasteczko namiotowe pod siedzibą SN wskazują nagłęboką niechęć części środowiska prawniczego wobec organizatorów tego wydarzenia, w tym Adama Słomki jako lidera.

Stowarzyszenie Solidarni2010 domaga się niezwłocznego uwolnienia Adama Słomki z aresztu oraz uniewinnienia go z zarzutów. Jednocześnie Stowarzyszenie apeluje do najwyższych władz państwowych o przeprowadzenie rzeczywistej reformy wymiaru sprawiedliwości, która pozwoli na skuteczne działania wymierzone w prawdziwych przestępców a nie w obywateli, którzy ośmielili się domagać reformy zastałego systemu.

Zarząd Stowarzyszenia Solidarni2010

Ewa Stankiewicz