Oświadczenie Kongresu Mediów NIezależnych
data:14 stycznia 2015     Redaktor: Shork

Kongres Mediów Niezależnych protestuje przeciwko dalszemu posługiwaniu się instytucjami państwowymi  jako instrumentem  represji, która ma podzielić dziennikarzy na właściwych i niewłaściwych, na tych, wobec których będzie stosowane prawo prasowe i tych, których wolno bezkarnie prześladować

.

Ostatnim przykładem są procesy, wytoczone kilku osobom po wydarzeniach w siedzibie PKW po wyborach samorządowych. Sąd przed rozpoznaniem spraw rozdzielił Tomasza Gzella i Jana Pawlickiego, uwolnionych wkrótce od zarzutów, od pracowników internetowych mediów społecznościowych, Hanny Dobrowolskiej, członka Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich i przewodniczącej Kongresu Mediów Niezależnych, oraz Witolda Zielińskiego. Sąd oddalił zażalenia na zatrzymanie przez policję, gdyż uznał, że nie są oni dziennikarzami, jako osoby bez formalnego zatrudnienia w mediach.
Ich sprawy toczą się w sądach i nie ma pewności, czy uwzględnią one ich uznany w całym cywilizowanym świecie status osób chronionych, bo przekazujących informacje dla swych mediów. Podobny stosunek do mediów niezależnych dotyczy również Michała Rachonia z Telewizji Republika, bezprawnie usuniętego z konferencji prasowej WOŚP.

Kongres Mediów Niezależnych z ubolewaniem stwierdza, że władze III RP nadal stosują wobec dziennikarzy i innych obywateli metody szykan administracyjnych i sądowo-prokuratorskich, a dziennikarzy dzielą na uznawanych i nieuznawanych, podobnie jak media. Wzywamy władze do natychmiastowego zaprzestania represji i apelujemy do opinii publicznej o potępienia takich praktyk władz państwowych III RP.

Warszawa, 14.01.2015 W imieniu Prezydium KMN:
Teresa Bochwic, członek prezydium
Krzysztof Czabański, honorowy przewodniczący KMN