OŚWIADCZENIE SOLIDARNYCH 2010
data:21 listopada 2014     Redaktor: GKut

Poniżej publikujemy oświadczenie,które wystosował Zarząd Stowarzyszenia Solidarni 2010 w związku z zatrzymaniem  w nocy 20/21 listopada osób protestujących przeciwko niezgodnej z wszelkimi zasadami demokracji pracy Państwowej Komisji Wyborczej.

Warszawa, 21.11.2014

O Ś W I A D C Z E N I E

Dzisiaj w nocy w siedzibie Państwowej Komisji Wyborczej doszło do aresztowania szefowej Stowarzyszenia Solidarni 2010 Ewy Stankiewicz, szefowej portalu solidarni2010.pl Hanny Dobrowolskiej, członka Solidarnych 2010 Pawła Hermanowskiego oraz dziewięciu innych osób: Grzegorza Brauna, Witolda Zielińskiego, Jana Pawlickiego, Zenona Nowaka, Marcina Dybowskiego, Grzegorza Senatorskiego, Rafała Mossakowskiego, Tomasza Gzella i Marcina Bergchauzena.

Budzi to tym większy sprzeciw i oburzenie, że według oficjalnego stanowiska policji , część osób znalazła się wewnątrz budynku na zaproszenie członków PKW po legalnej demonstracji przed gmachem na Wiejskiej, a część aresztowanych to dziennikarze, także ze Stowarzyszenia Solidarni 2010, wykonujący swoje obowiązki. Stanowczo domagamy się ich natychmiastowego uwolnienia!

Sprzeciw tysięcy ludzi z wielu organizacji ma miejsce w reakcji na jawne i jaskrawe złamanie podstawowej zasady demokracji – wolnych wyborów, a władza, która nie jest wyłoniona w wolnych i uczciwych wyborach nie ma żadnej legitymacji do rządzenia! Wybory samorządowe są niebywałym wręcz skandalem, farsą, jawnym oszustwem i manipulacją, na co są tysiące dowodów.

Niektóre komisje wyborcze publicznie przyznały, że nie liczyły głosów precyzyjnie, włamano się do systemu PKW, na skutek zerowego zabezpieczenia informatycznego była możliwość dokonywania zmian w kalkulatorze wyborczym przez przeciętnych informatyków z zewnątrz, odnotowano niespotykaną ilość głosów nieważnych. Niebywałą skalę fałszerstwa pokazują też olbrzymie różnice pomiędzy oficjalnymi wynikami, a badaniami exit poll, które nigdy nie odchylały się od ostatecznych wyników o więcej niż 3 procent. Wreszcie, tuż przed wyborami, Państwowa Komisja Wyborcza wyemitowała zachęcający do głosowania spot wyborczy, który instruował, jak oddać głos NIEWAŻNY (postawienie jednego krzyżyka na każdej karcie do głosowania). To ewidentny dowód przestępstwa i członkowie PKW muszą za to ponieść odpowiedzialność karną.

To aż nadto wystarczające powody, by wybory samorządowe zostały powtórzone, ale na podstawie nowej ordynacji wyborczej, przy pełnej, społecznej kontroli ich uczciwości oraz po zmianie składu PKW, do której muszą wejść nowi członkowie cieszący się powszechnym autorytetem, niezwiązani z niechlubną przeszłością.

Zarząd Stowarzyszenia Solidarni 2010:

Jacek Kazimierski

Jadwiga Chmielowska