LIST OTWARTY SPJN DO PROFESORA NOWAKA
data:09 października 2014     Redaktor: GKut

Stowarzyszenie Polska Jest Najważniejsza dołączyło do organizacji i środowisk patriotycznych, które wskazując na konieczność odpowiednio wcześniejszej prezentacji kandydata na urząd Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, deklarują poparcie dla profesora Andrzeja Nowaka.

W dniu 7 października podczas debat organizowanych przez SPJN oraz Stowarzyszenie KoLiber został odczytany list otwarty, w którym zwróciliśmy się do Pana Profesora o rozważenie uczestnictwa w przyszłorocznych wyborach.

Pragnąc wesprzeć nasze wezwanie nie tylko podpisami członków SPJN, lecz wszystkich, którzy w tej kandydaturze pokładają nadzieję na lepszą, bezpieczniejszą i sprawiedliwszą Polskę, udostępniamy adresspjn.spjn@gmail.com na który można nadsyłać poparcie tej społecznej inicjatywy (wystarczy tytuł Andrzej Nowak, imię, nazwisko i adres e-mailowy).

LIST OTWARTY STOWARZYSZENIA POLSKA JEST NAJWAŻNIEJSZA

DO PROFESORA ANDRZEJA NOWAKA W SPRAWIE ZGŁOSZENIA JEGO KANDYDATURY

NA URZĄD PREZYDENTA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Szanowny Panie Profesorze,

Stowarzyszenie Polska Jest Najważniejsza gorąco popiera podejmowaną przez wiele środowisk patriotycznych inicjatywę zgłoszenia kandydatury Pana Profesora na urząd Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej w przyszłorocznych wyborach.

Podobnie jak Pan Profesor marzymy o tym, aby Jej Majestat reprezentował człowiek, który zagwarantuje Polsce podmiotowość, a Polakom przywróci poczucie narodowej dumy, bezpieczeństwa i wspólnoty skupionej wokół fundamentalnych wartości, takich jak sprawiedliwość, prawda, wolność i suwerenność. Jesteśmy przekonani, że dzięki swojej wiedzy, niezależności, wierności poglądom i uczciwości jest Pan jednym z niewielu autorytetów, które te marzenia mogą spełnić. W czasach pogarszającej się sytuacji geopolitycznej i wzrastającej liczby wewnętrznych i zewnętrznych zagrożeń potrzebny jest nam Prezydent, który potrafi odważnie spojrzeć w przyszłość, wyciągając wnioski z przeszłości, Prezydent dla którego dobro Polski i jej obywateli będzie zawsze ważniejsze od interesów partii, ponadnarodowych korporacji czy medialnego wizerunku. Uważamy, że Pan Profesor byłby właśnie takim Prezydentem.

Ta inicjatywa ma na celu wzmocnienie i zjednoczenie narodu polskiego wokół osoby, która ma nie tylko szansę na zwycięstwo wyborcze, lecz także na przerwanie stanu niepewności, zniechęcenia i stagnacji, w którym tkwimy od lat. Jesteśmy przekonani, że nasz apel zyska poparcie rodaków, którym leży na sercu dobro naszego kraju, zarówno tych, którzy mieli zaszczyt Pana poznać, jak i tych, do których Pan dotrze podczas kampanii wyborczej.

Niniejszym listem otwartym zwracamy się z apelem o rozważenie przez Pana możliwości udziału w rywalizacji o najwyższy urząd Rzeczypospolitej. Zdajemy sobie sprawę, że na podjęcie tak trudnej decyzji wpływ ma wiele czynników, jednak najważniejszym z nich jest wola Pana Profesora. Sytuacja czasem wymaga, aby pisanie o historii Polski ustąpiło miejsca jej tworzeniu.

Warszawa, 7.10.2014 r.

spjn.spjn@gmail.com