List Otwarty AKO do Posłów i Senatorów
data:24 czerwca 2014     Redaktor: GKut

Kraków, 24 czerwca 2014

List Otwarty Akademickich Klubów Obywatelskich w Krakowie Poznaniu i Warszawie do Posłów i Senatorów Rzeczpospolitej Polskiej w związku ze skandalami ujawnionymi ostatnio wskutek opublikowania wyników podsłuchów rozmów najwyższych rangą osób w państwie.

Wobec obecnej sytuacji w Ojczyźnie, nie znając wszystkich niezbędnych szczegółów związanych z ujawnionymi podsłuchami polityków koalicji rządzącej, głównie PO oraz powiązanych osób, w tym pełniących ważne funkcje m.in. w spółkach Skarbu Państwa oraz NBP, pragniemy przypomnieć Posłom i Senatorom treść złożonego przez nich uroczyście ślubowania poselskiego i senatorskiego oraz wynikającą z tego faktu odpowiedzialność przed obywatelami Polski:

„Uroczyście ślubuję rzetelnie i sumiennie wykonywać obowiązki wobec Narodu, strzec suwerenności i interesów Państwa, czynić wszystko dla pomyślności Ojczyzny i dobra obywateli, przestrzegać Konstytucji i innych praw Rzeczypospolitej Polskiej.”

Art. 102, ust. 2 Konstytucji RP

Przewodniczący AKO w Krakowie, prof. zw. dr hab. Ryszard Kantor