Oświadczenie ZG SDP w sprawie TV Trwam
data:12 stycznia 2012     Redaktor:

Zarząd Główny Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich apeluje do KRRiT o ponowne rozpatrzenie wniosku  katolickiej Telewizji Trwam i znalezienie  dla niej miejsca na multipleksie cyfrowej telewizji naziemnej.

Oświadczenie   ZG SDP w sprawie  odmowy przyznania  koncesji na nadawanie  naziemne cyfrowe dla Telewizji Trwam.

ZG SDP wyraża przekonanie, że eliminowanie Telewizji Trwam z grona nadawców naziemnej telewizji cyfrowej jest zaprzeczeniem fundamentalnych zasad państwa demokratycznego - wolności słowa, pluralizmu poglądów, swobody ich  głoszenia i równego dla wszystkich podmiotów dostępu do środków technicznych zapewniających  możliwość  prezentowania tych poglądów społeczeństwu. Przyznane do tej pory  koncesje mają  charakter komercyjny. Telewizja Trwam to jedyny nadawca społeczny. Adresuje ona swój program do osób o światopoglądzie katolickim. Odmowa przyznania jej koncesji ogranicza pluralizm mediów w Polsce, tym bardziej, że cyfryzacja telewizji naziemnej  ukształtuje  rynek telewizji w naszym kraju na wiele lat.

ZG SDP  apeluje do KRRiT o ponowne rozważnie wniosku  katolickiej Telewizji Trwam i znalezienie  dla niej miejsca na  multipleksie cyfrowej telewizji naziemnej.