OŚWIADCZENIE Solidarnych2010: Bądźmy razem w Święto Niepodległości!
data:24 października 2013     Redaktor:

Publikujemy oświadczenie Zarządu Solidarnych2010 w sprawie obchodów Narodowego Święta Niepodległości.
Aktualizacja - podajemy miejsce zbiórki na Marsz Niepodległości w Warszawie.

Warszawa, 25.10.2013 r.

Oświadczenie Solidarnych 2010 w sprawie obchodów Narodowego Święta Niepodległości 11 Listopada

Stowarzyszenie Solidarni 2010 uczci Narodowe Święto Niepodległości 11 listopada poprzez udział w Marszu Niepodległości w Warszawie oraz w marszach w tych miastach, gdzie znajdują się oddziały terenowe naszego stowarzyszenia.

Patriotyzm, pamięć o narodowych bohaterach oraz przywiązanie do wolności i niepodległości chcemy godnie zamanifestować pod pomnikami Wielkich Polaków, w tym Józefa Piłsudskiego i Romana Dmowskiego. 10 listopada, wczesnym popołudniem, odbędzie się w Warszawie spotkanie naszej Rady Konsultacyjnej poświęcone debacie o sytuacji w Polsce oraz roli, jaką może odegrać stowarzyszenie Solidarni 2010 w odzyskaniu suwerenności. Po Mszy Świętej w intencji Ofiar katastrofy w Smoleńsku oraz Marszu Pamięci złożymy kwiaty pod pomnikiem Marszałka Józefa Piłsudskiego przy Placu Piłsudskiego oraz wysłuchamy wystąpienia premiera Jarosława Kaczyńskiego. Nikt nie może podważyć prawa wolnych Polaków do manifestowania przywiązania do najwyższych wartości, za jakie uznajemy Boga, Honor i Ojczyznę, szczególnie w dniu naszego narodowego święta.

Solidarni! Bądźmy razem w tym wyjątkowym dla naszej Ojczyzny dniu! To przecież nasze wspólne święto, święto wszystkich Polaków. Niech radość z odzyskania niepodległości po 123 latach niewoli będzie źródłem naszej jedności i siły, także dziś.

Zarząd Stowarzyszenia Solidarni 2010

Ewa Stankiewicz
Jacek Kazimierski
Natalia Tarczyńska
Jadwiga Chmielowska
Grzegorz Kutermankiewicz

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

MARSZ NIEPODLEGŁOŚCI W WARSZAWIE:

11.11.2013 – MARSZ NIEPODLEGŁOŚCI w Warszawie
Członkowie Stowarzyszenia Solidarni 2010 oraz osoby, które się chcą przyłączyć do naszej grupy, by  razem z nami uczestniczyć w Marszu Niepodległości, zbierają się o godzinie 14.00 przy kościele pod wezwaniem św. Piotra i Pawła [w parafii św. Barbary] ul. Nowogrodzka 51 [wejście od ul. Emilii Plater].
Zbiórka nastąpi bezpośrednio po zakończeniu  Mszy św. w intencji Ojczyzny, na którą zapraszamy na godzinę 13.00.
W zorganizowanej kolumnie udamy się na główny Marsz Niepodległości, który rozpocznie się o godz.15.00 na Rondzie Dmowskiego [Metro Centrum].