Żona dłużnika nie potrafiła wskazać miejsca pobytu męża, ale potwierdziła, że czasem bywa na posesji. To wystarczyło.
Parę dni temu na stronie licytacji komorniczych ukazała się informacja o terminie i cenach wywoławczych zajętych ruchomości.
LP. | NAZWA RUCHOMOŚCI | ILOŚĆ | SUMA OSZACOWANIA | CENA WYWOŁANIA |
---|
1 | przetwory: grzyby w occie słoik | 13 | 9,00 zł | 6,75 zł |
2 | przetwory: ogórki kiszone, słoik | 26 | 3,50 zł | 2,63 zł |
3 | przetwory: sok pomidorowy | 23 | 4,50 zł | 3,38 zł |
4 | sok malinowy- słoik mały | 18 | 5,00 zł | 3,75 zł |
5 | sok malinowy - słoik średni | 41 | 8,00 zł | 6,00 zł |
6 | skrzynka plastikowa | 2 | 3,00 zł | 2,25 zł |
7 | frytownica SEVERIN | 1 | 50,00 zł | 37,50 zł |
8 | miód | 6 | 20,00 zł | 15,00 zł |
9 | torba z tkaniny syntetycznej | 1 | 1,00 zł | 0,75 zł
|
Tak. Nie mylą was oczy. Pani komornik, która jest jednocześnie rzecznikiem prasowym swojej izby zajęła słoiki z przetworami na zimę wraz ze skrzynkami i siatką. I teraz usiłuje je sprzedać na licytacji. Wątpliwy społecznie jest fakt, że komornik została powiadomiona, iż przetwory przyszykowane są dla dziecka z alergią pokarmową i nie zawierają alergenów. Co nie przeszkodziło wykonaniu czynności.
Teraz skupmy się na obrocie żywnością przetworzoną, która podlega w Polsce dość dużym restrykcjom nie tylko fiskalno-prawnym ale i zdrowotnym.
„Podmioty prowadzące działalność w zakresie obrotu żywnością są zobowiązane do zagwarantowania odpowiednich standardów higieniczno-sanitarnych w miejscach prowadzenia działalności w zakresie obrotu żywnością, określanych mianem ‘’zakładów”.
"Zakładem" jest każde miejsce, w którym wykonywane są czynności związane z fizycznym obrotem żywnością, na wszystkich etapach tej działalności, począwszy od czynności przygotowawczych do produkcji aż do oferowania do sprzedaży lub dostarczania żywności końcowemu konsumentowi, odpłatnie lub nieodpłatnie. Warto też zauważyć, że wymogi dotyczące obrotu żywnością stosuje się już do samego przechowywania żywności w celu sprzedaży.
Podstawowe znaczenie w tym zakresie ma Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze (Dz.U. z 2004 roku nr 104 poz. 1096). Określa ono szczegółowe wymagania higieniczno-sanitarne dotyczące stanu technicznego zakładów prowadzących obrót żywnością i ich wyposażenia (np. w zakresie ilości umywalek, systemów wentylacji etc.) oraz warunki sanitarne i wymagania w zakresie przestrzegania zasad higieny w obrocie żywnością, dotyczące np. gromadzenia i przechowywania odpadów z żywności.
Wymogi określone w przywołanym rozporządzaniu powinny zostać uwzględnione już na etapie projektowania zakładu. Opinię co do spełnianie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakresie projektu zakładu, w którym ma być prowadzony obrót żywnością, można uzyskać we właściwym organie Państwowej Inspekcji Sanitarnej.”
Wypadałoby spokojnie poczekać do licytacji i doprowadzić do prawomocnego wyroku w procesie karnym, tak aby pani komornik nie mogła już więcej zajmować stanowiska komornika, ani żadnego innego stanowiska na którym wymagane jest zaufanie społeczne.
Na koniec filmik ocieplający wizerunek komorników, którzy korzystając z kulawego i niechroniącego obywateli prawa, wykonują czynności jak powyżej.