Stanowisko Obywatelskiej Komisji Etyki Mediów w sprawie zapowiedzi emitowania kłamliwego niemieckiego serialu w telewizji publicznej
data:10 czerwca 2013     Redaktor: AlicjaS

fot. You Tube

Członkowie OKEM wyrażają zdumienie i oburzenie planowanym przez telewizję publiczną zakupem kłamliwego serialu „Nasze matki, nasi ojcowie”. Zawiera on krzywdzące bohaterów Armii Krajowej kłamstwa na temat ich postawy podczas II wojny światowej, rozpętanej przez hitlerowski nazizm, świadomie wybrany i popierany przez naród niemiecki.

Niemcy, promując kłamliwą i krzywdzącą Polaków wersję historii podważają zaufanie do swej dobrej woli, deklarowanej w wielu oficjalnych wypowiedziach, podważają także wysiłek dwóch pokoleń powojennych Niemców, próbujących odkupić winy swoich rodziców i zadośćuczynić poszkodowanym i zniszczonym narodom Europy.

Niezrozumiała jest postawa zarządców telewizji publicznej, świadomych krzywdzących Polskę przekłamań, a jednocześnie zgadzających się zakupić i emitować film. Z wrogimi Polsce poglądami i przekłamaniami historycznymi na nasz temat powinno się prowadzić dyskusję z pozycji walki o prawdę i w formie protestu, a nie poprzez zakup i emitowanie szkodliwego filmu.

OKEM apeluje do KRRiTV o odwołanie w tej sytuacji prezesa Telewizji Polskiej, Juliusza Brauna.

Warszawa, 9 czerwca 2013

Tomasz Bieszczad, Teresa Bochwic, Anna T. Pietraszek, ks. Roman Piwowarczyk, Ewa Stankiewicz, Jan Żaryn